Misoshiru

9. ledna 2009 v 9:41 | Sal |  j jidlo
Misoshiru

Polévka miso, japonsky "misoshiru" je tradičním japonským jídlem.
Misoshiru a bílá rýže byly hlavními japonskými pokrmy. Proto se misoshiru pila minimálně jednou denně, přičemž obvykle tvořila součást snídaně.



Hlavní přísadou je tzv. "dashi", které obsahuje také sójovou pastu "miso". Zbytek přísad je libovolný, obvykle závisí na kraji, ročním období anebo preferenci toho, kdo právě vaří.

Dalšími přísadami v dashi pro polévku miso bývají niboshi (usušené malé sardinky), kombu (usušená chaluha /či jiná mořská řasa), katsuobushi (malé usušené kousíčky makrelovitých ryb), hoshiitake (malé kousíčky hub shiitake). Některá dashi mohou obsahovat pouze katsuobushi nebo hoshiitake. Vegetariánské dashi obsahuje pouze kombu a/nebo houby hoshiitake.

Mimo Japonsko se někdy do dashi přidává tuzemská zelenina. Touto zeleninou obvykle bývá mrkev, brambory a ředkev. Někdy se také přidává kuře nebo ryby.

Další ingredience se do japonského misoshiru přidávají podle ročního období a aby barva a chuť byly v kontrastu. Do typického misoshiru se jich ale moc nedává.

Misoshiru se může připravovat různými způsoby, přičemž závisí na kuchaři a typu polévky.
Obvykle se nejdříve uvaří zelenina, pokud se tam nějaká bude přidávat. Miso se připravuje zvlášť, vaří se na méně než 100°C. Když je zelenina uvařená, dá se na talíř, přidá se do ní miso a případně další syrové ingredience. Pak se už může podávat.

Polévka je obvykle podávána v lakovaných miskách. Obvykle se pije přímo z misky, přičemž pevné kousky se sní hůlkami.

Instantní polévka miso je zabalena obvykle ve dvou sáčcích, přičemž miso a ostatní ingredience jsou zvlášť. Obsah obou sáčků se dá do misky a zalije horkou vodou.
Je velmi oblíbená na pracovištích, kde se dá snadno připravit k obědu. Také je v Japonsku k dostání téměř ve všech obchodech s potravinami.


Tak takhle vypadá obvykle misoshiru, do kterého byly přidány některé další ingredience.



Obal, ve kterém se prodává instantní misoshiru.



Sáčky s ingrediencemi. V tom hnědém je pasta miso a v oranžovém ostatní ingredience.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Beldaran Beldaran | Web | 10. ledna 2009 v 17:25 | Reagovat

Když někdy koukám na japonskou kuchyni, říkám si, že bych tam asi umřela hlady. Některá jídla vypadají zajímavě, ale zrovna polévka miso mi nějak není sympatická. Nevím, třeba bych ochutnala a přišla by mi dobrá, ale zatím volím spíše česnečku.

2 W.Ginny W.Ginny | Web | 11. ledna 2009 v 2:13 | Reagovat

Souhlasím s Beldaran^__^už jen to,že nejím ryby...a řasy jsou fakt hnusný..ale zase bych zhubla.^_^

Btw..:"V polévce Miso" od Rjú Murakamiho říkají,že nelze říct,zda je chutná,či ne.Existuje přibližně stejný počet lidí,kterým chutná a naopak.

3 Sal Sal | Web | 11. ledna 2009 v 12:32 | Reagovat

Přemýšlím jestli to třeba nechce jen si zvyknout. . . Těžko říci, musím napsat, že mě ochutně miso moc(. . . vlastně skoro vůbec. . .) nechutná.

Jinak v Japonsku je také dost fast-foodů typu McDonald, takže byste k jídlu určitě něco sehnaly ^ ^

Ale co se týče typické japonské kuchyně. . . musím říct že ji také moc nemusím.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama