Miso

17. února 2009 v 15:27 | Sal |  j jidlo
Miso

Miso patří k tradičním japonským pokrmům. Vyrábí se z kvašené rýže, ječmenu a/nebo sójových bobů, přidává se sůl. Nejtypičtější miso je vyrobené ze sóji.


Výsledné miso vypadá jako pasta a používá se pro dochucování pokrmů, především omáček. Rozšířená o další ingredience, nejčastěji zeleninu nebo maso, a smíchaná s dashi se podává jako polévka misoshiru. Používá se v tradiční i v moderní kuchyni.
Typické miso je slané, ale jeho chuť a aroma záleží na dalších přísadách a fermentovacím procesu. Jiné variace miso bývají popisovány jako slané, sladké, hrubé, ovocné a chutné, je zde tedy extrémně široká škála dostupných chutí.

Historie

První známky o miso se objevují v Číně někdy kolem 3. století před n.l. Spolu s buddhismem se dostává v 6. století do Japonska.
Až do období Muromači se miso v Japonsku vyrábělo bez rozmělňování sójových bobů. V tomto období buddhističtí mnichové přišli na to, že sójové boby se daří rozetřít do pasty, a vymysleli nové kuchařské metody, kdy se miso používalo k dochucování pokrmů.

Druhy miso (podle chuti)

Chuť, aroma,složení, a vzhled každého specifického miso závisí na regionu a ročním období, ve kterém bylo připraveno. Nejznámějšími druhy miso jsou:

Shiromiso (neboli "bílé miso") je světle žluté barvy, je nejjemnější a nejsladší. Používá se do lehkých polévek, salátů, dezertů a na marinování ryb.

Akamiso (neboli "červené miso") je středně silné a v Japonsku nejpopulárnější. Skládá se z ječmene nebo rýže a používá se především do polévek a k marinování masa, hlavně drůbeže.


Hatchomiso neboli tmavé miso je velmi silná a slaná verze, vyrábí se ze sójových bobů a nechává se alespoň tři roky uležet. Používá se především do polévek.

Druhy miso (podle přísad)

Miso se skládá z kterýchkoliv těchto ingrediencí: sójové boby, ječmen, rýže, pohanka, proso, žito, pšenice, a jiných. Dalšími přísadami mohou být laskavec, kukuřice. . .
Fermentace trvá od několika málo dnů až do několika let.
Protože druhů miso je opravdu hodně, je těžké je klasifikovat. Nejčastěji se ale užívá podle typu zrna, barvy, chuti a původu.
Miso vyrobené z rýže se nazývá také komemiso.


Příprava

Miso je obvykle balené v plastovém sáčku, po otevření se obvykle rozmrazuje. Může se jíst syrové, obvykle se ale vaří, přestože při vaření mění chuť a nutriční hodnotu. Je obsaženo v polévce misoshiru, ta se proto nesmí vařit při 100 °C. Někdy se miso také přidává do jídel až když jsou uvařená.

V jídle

Miso je neodmyslitelnou součástí japonské kuchyně. Nejčastěji se používá jako hlavní ingredience polévky misoshiru. Používá se i do dalších polévek a jídel jako je rámen, udon, nabe a imoni.

Spousta tradičních cukrovinek používá sladkou, tenkou polevu z miso, například mochidango (koláčky mochi).
Cukrovinky s polevou z miso jsou neodmyslitelně spojeny s japonskými festivaly, také se dají koupit v průběhu celého roku v supermarketech.
Množství miso polevy se liší, od tenoučké vrstvy až po silnou.

Sójové miso se také používá na marinádu nazývanou misozuke. Do miso se přidán zelenina, například ředkev nebo okurka. Je pak sladší a méně slané než standardní japonské marinády.

Dalším typem marinády je nukamiso.

Dalšími jídly, do kterých se miso přidává, mohou být:

Dengaku - grilované tofu, které se později zabalí do tenké vrstvy sladkého miso a znovu se griluje.

Yakimochi - grilované koláčky mochi v tenké vrstvě miso.


Marinády -Den před grilováním se ryba či kuře mohou na noc nakládat do marinády z miso a sake.
Výživová hodnota a zdraví:

V miso není obsaženo mnoho cholesterolu. Obsahuje hodně vitamínu K, mědi a manganu. Podle některých studií je v něm obsaženo také mnoho vitamínu B, především B12. Také obsahuje hodně bílkovin.
Miso také pomáhat předcházet rakovině a pomáhá při zasažení radiací.
Na druhou stranu je v něm obsaženo také velké množství sodíku.

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Sasi Sasi | 18. února 2009 v 17:47 | Reagovat

Super, to bych asi nesnědsla!

2 Beldaran Beldaran | Web | 19. února 2009 v 8:58 | Reagovat

Vypadá to podezřele, ale ona jíška na první pohled taky. A jaké jsou z ní dobré polévky a omáčky. Já bych nějaké japonské jídlo moc ráda ochutnala.

3 Sal Sal | Web | 19. února 2009 v 15:13 | Reagovat

Samotne miso se neji, je vzdycky soucasti nejakeho jineho jidla. Ale ma takovou specifickou chut, takze bych rekla, ze bude ve vetsine jidel citit (zkusenosti s miso).

Ale mela jsem o-mochi (kolacky), a ty byly dobre ^ ^

4 Sal Sal | Web | 21. února 2009 v 15:26 | Reagovat

Beldaran - Ty ale chodíš do školy v Praze, ne?? Tak zkus zajit do Japan-shopu, myslim, že jsem tam viděla i misoshiru. . . A i kdyby tam zrovna to nebylo, tak japonskych jidel tam najdeš spoustu ^ ^

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama